Παναγία Πορταΐτισσα - Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Χαϊδαρίου

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Παναγία Πορταΐτισσα

Βίντεο - Φωτογραφίες

Παναγία Πορταΐτισσα Νέας Κίου Αργολίδος

     Η εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας είναι ένας από τους τέσσερις ζωντανούς φάρους θύμησης, τα ιερά κειμήλια μνήμης και ιστορίας που φυλάσσονται στον ενοριακό Ναό της Θεομάνας, στη Νέα Κίο, στην Αργολίδα.

Μεγάλης παλαιότητος εικόνα, αντίγραφο της Πορταΐτισσας της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, που διασώθηκε από το Μετόχι της Μονής Ιβήρων, που ευρίσκετο στην Κίο της Μικράς Ασίας.

Η εικόνα αυτή φέρει παμπάλαιο πουκάμισο από ασήμι μοναδικής ποιότητος, αφού έχει διασωθεί μέχρι σήμερα. Στο κάτω μέρος φέρει επιγραφή που αναφέρει ότι επαναχρυσοστολίστηκε εν έτει 1818, επί ηγουμένου Λουκά.

Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το πρώτο χρυσοστόλισμα για να φθαρεί απαιτούνται 400-500 χρόνια, φαίνεται ότι η εικόνα αυτή αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα και πιθανόν το πρώτο αντίγραφο της Πορταΐτισσας σ’ όλο τον κόσμο, αφού διαπιστωμένα το αρχαιότερο αντίγραφο είναι του 1400 και βρίσκεται στη Ρωσία.


Διαβάζοντας την ιστορία της Πορταΐτισσας, μαθαίνουμε ότι την εικόνα αυτή την πέταξε στη θάλασσα μια ευσεβής γυναίκα από τη Νίκαια της Μικράς Ασίας για να σωθεί από τη λαίλαπα της εικονομαχίας και να καταλήξει θαυματουργικά στο Άγιο Όρος. Μα η Νίκαια ήταν Μεσόγαια πόλη. Η θάλασσα της Νίκαιας και το επίνειό της ήταν η Κίος της Βιθυνίας. Είναι πράγματι συγκλονιστική η διαπίστωση ότι από τη θάλασσα της Κίου ξεκίνησε και η Πορταΐτισσα, την οποία γιορτάζουμε την Τρίτη του Πάσχα.


Δείτε τις φωτογραφίες από την Υποδοχή
της Εικόνας της Παναγίας Πορταΐτισσας

Δείτε τις φωτογραφίες από την Μεταφορά της Εικόνας της Παναγίας Πορταΐτισσας, στο Νοσοκομείο "ΑΤΤΙΚΟΝ"

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού